Overzicht van doorgevoerde wijzigingen in selectieprocedure NDB Nederland Hoofdnieuws
Nederland Hoofdnieuws

Overzicht van doorgevoerde wijzigingen in selectieprocedure NDB

Overzicht van doorgevoerde wijzigingen in selectieprocedure NDB

Door aan het NDB Rankingcircuit deel te nemen worden de kansen om je te plaatsen voor de Nederlandse selectie nog groter! Hieronder kan je lezen waarom. In de najaars ALV van de NDB is het nieuwe topsportbeleidsplan 2012-2014 vastgesteld. Onderdeel van dit topsportbeleidsplan is de selectiecriteria die de NDB hanteert voor de totstandkoming van de nationale dames, heren en jeugdselectie.

De Nederlandse selectie wordt al jarenlang bepaald aan de hand van het NDB Rankingcircuit. Het is bekend dat de deelnemersaantallen van het NDB Rankingcircuit helaas de laatste jaren flink zijn gedaald. Hoewel de huidige selectie (nog) gekenmerkt wordt door landelijke spreiding zorgen dalende deelnemersaantallen er automatisch voor dat minder Nederlandse talenten herkent kunnen worden binnen het NDB Rankingcircuit. De NDB hecht veel waarde aan landelijk bereik. Met andere woorden, talentvolle spelers uit alle mogelijke windhoeken van Nederland dienen zich te kunnen ontwikkelen. Derhalve kijkt de NDB kritisch naar haar selectiebeleid. Naast de eerste acht heren en eerste vier dames van de gewogen* NDB Ranking worden twee extra herenplaatsen en twee extra damesplaatsen gereserveerd voor winnaars van

selectiewedstrijden voor regionaal afgevaardigde spelers en spelers die hoog op de Ranking genoteerd staan, maar zich (waarschijnlijk) net niet rechtsreeks plaatsen. Een belangrijke eis voor deelname aan deze selectiewedstrijden is dat deze spelers minimaal de helft + 1 van de NDB Rankingtoernooien gespeeld moet hebben. De overige plaatsen (heren maximaal drie, dames maximaal twee) worden net als in afgelopen jaren op basis van prestaties in het verleden danwel internationale prestaties bepaald door de Technische Staf van de NDB.
* bij de gewogen Ranking worden de twee slechtste resultaten van de spelers weggestreept.

Op dit moment worden de spelregels en criteria voor deze selectiewedstrijden uitgewerkt. Hou de website van de NDB dus goed in de gaten!

Een laatste wijziging in het selectiereglement is de mogelijkheid van herziening na de eerste helft van het NDB Rankingseizoen (mei/juni). Het wegvallen van spelers uit de selectie danwel aanzienlijk slechtere resultaten kan voor de Technische Staf aanleiding zijn deze spelers te vervangen door nieuwe spelers die op dat moment goed presteren.

Dus:
Heren Dames
NDB Ranking: 1 t/m 8: geplaatst 1 t/m 4 geplaatst
Selectiewedstrijden*: 2 extra spelers 2 extra spelers
Benoeming Staf: 3 extra spelers (max.) 2 extra spelers (max.)
Totaal (max) 13 spelers 8 spelers

Door deze selectieprocedure krijgen spelers in de subtop die wellicht de potentie hebben om de top te halen, maar dit via het NDB Rankingcircuit niet (direct) lukt, alsnog de kans op plaatsing binnen de Nederlandse selectie. Daarnaast kent deze selectieprocedure landelijk bereik en wordt naast het NDB Rankingcircuit de spelers een tweede mogelijkheid geboden om de Nederlands selectie te halen.

Selectieprocedure jeugd
Bij de jeugd blijft het oude selectiebeleid grotendeels gehandhaafd. Bij de junioren plaatsen de eerste vijf van de NDB Ranking zich direct (dit was vier) en worden er maximaal drie junioren toegevoegd naar beoordeling van de Technische Staf. Bij de meisjes plaatsen de eerste twee van de NDB Ranking zich rechtstreeks, aangevuld met maximaal twee spelers naar beoordeling van de Technische Staf.

Wel is het vanaf 2012 mogelijk om de selectie tussentijds te herzien indien de leeftijd danwel vorm van de jeugdspelers hier aanleiding voor geeft. Dit vloeit voort uit de wijziging van het topsportseizoen naar kalenderjaar. Aangezien de jeugdselectie eind december c.q. begin januari bekend is, maar in juli het EK jeugd en in september het WK (tweejaarlijks) plaatsvindt bestaat de kans dat de selectiespelers inmiddels niet meer voldoen aan de leeftijdcriteria voor deze evenementen danwel mindere prestaties leveren dan andere jeugdspelers op dat moment. In die gevallen kan de Technische Staf bepalen de selectie tussentijds te herzien.

Dus:
Jongens Meisjes
NDB Ranking: 1 t/m 5: geplaatst 1 t/m 2 geplaatst
Benoeming Staf: 3 extra spelers (max.) 2 extra spelers (max.)
Totaal (max) 8 spelers 4 spelers

Alle wijzigingen zijn verwerkt in selectiereglement voor senioren en jeugd. Deze reglementen zijn te vinden op de website www.ndbdarts.nl onder het menu ‘reglementen’.

Aanstaande zondag zal het NDB Rankingseizoen 2012 aanvangen in Vlaardingen (RDO). Meer informatie over deze Ranking kunt u vinden onder ‘nieuws’ of via www.rdodarts.nl. Komt allen!
.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws