Alles wat je moet weten over de PDC Q-School 2024 PDC
PDC

Alles wat je moet weten over de PDC Q-School 2024

Alles wat je moet weten over de PDC Q-School 2024

Nu het PDC WK erop zit, is het weer bijna tijd voor de PDC Q-School. Daarom besloten wij dit artikel te maken om alle informatie op een rijtje te zetten. Vanaf maandag 8 januari tot en met zondag 14 januari zal de PDC Q-School 2024 plaatsvinden. In het Duitse Kalkar wordt de PDC European Q-School gespeeld, terwijl in Milton Keynes de PDC UK Q-School gespeeld wordt. Meer dan 850 spelers strijden om slechts 30 PDC-tourkaarten. Spelers uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Gibraltar moeten meedoen aan de PDC UK Q-School, terwijl spelers uit de rest van Europa mee dienen te doen aan de PDC European Q-School. Spelers van buiten Europa kunnen kiezen aan welke Q-School ze mee willen doen.

Er zijn 30 PDC-tourkaarten beschikbaar, nadat deze 34 spelers hun PDC-tourkaart verloren. Dit betekent dat niemand zijn PDC-tourkaart ingeleverd heeft. Berry van Peer, Wessel Nijman, Owen Bates en Nathan Rafferty pakken namelijk al vier van de opengevallen PDC-tourkaarten, omdat zij tot de beste twee spelers van hetzij de PDC Challenge Tour 2023, hetzij de PDC Development Tour 2023 horen die geen PDC-tourkaart hebben in 2024.

Beide PDC Q-Schools bestaan uit twee fases. De spelers, die in 2023 hun PDC-tourkaart verloren zullen, net zoals de top 16 van de PDC Challenge Tour 2023 en PDC Development Tour 2023 in de tweede fase instromen, die donderdag begint en waar daadwerkelijk om de PDC-tourkaarten gestreden wordt, en daar vergezeld worden door de beste spelers, gebaseerd op de Q-School Order of Merit, van de eerste drie dagen. Bij de European Q-School starten 21 spelers in de tweede fase, waaronder Mario Vandenbogaerde, Danny Jansen, Jules van Dongen, Brian Raman, Jimmy Hendriks, Damian Mol, Christian Kist, Chris Landman, Wesley Plaisier en Bradly Roes. Martijn Kleermaker, Luc Peters en Tony Martinez hebben besloten niet naar PDC Q-School te gaan en zien we dus sowieso niet terug op de PDC Pro Tour het komende jaar. Bij de UK Q-School zijn dit 27 spelers.

In de eerste fase zullen per dag alle kwartfinalisten naar de tweede fase gaan. Zij zullen, zoals gezegd, vergezeld worden in de tweede fase door de spelers die in 2023 hun PDC-tourkaart verloren of in de top 16 van de PDC Challenge Tour 2023 of PDC Development Tour 2023 zijn beland. Ten slotte zullen ook de hoogst geklasseerde spelers op de PDC Q-School Order of Merit in de tweede fase in actie komen, zodat er, zowel in Kalkar als in Milton Keynes, 128 spelers overblijven om te strijden voor de 30 PDC-tourkaarten. Dit houdt in dat er in Kalkar 83 spelers via de PDC European Q-School Stage 1 Order of Merit doorgaan, in Milton Keynes geldt dit voor 77 spelers via de PDC UK Q-School Stage 1 Order of Merit. Bij aanvang van de tweede fase begint iedere speler vanzelfsprekend weer op 0 voor de PDC Q-School Order of Merits.

In de tweede fase zullen de dagwinnaars (4 op de PDC European Q-School en 4 op de PDC Q-School), een PDC-tourkaart bemachtigen. Er zijn 17 PDC-tourkaarten te vergeven in Kalkar, 13 PDC-tourkaarten kunnen in Milton Keynes verdiend worden. Dit houdt in dat de 13 hoogst geklasseerde spelers van de PDC European Q-School Stage 2 en de 9 hoogst geklasseerde spelers van de PDC UK Q-School Stage 2 een PDC-tourkaart bemachtigen. Dit wordt immers verdeeld op basis van aanmeldingen per PDC Q-School. Dit hangt ook af van het aantal spelers dat ook daadwerkelijk aan de oche verschijnt.

De spelers, die een PDC-tourkaart winnen, zullen de volledige Pro Tour af mogen lopen. Dat wil zeggen alle Players Championshiptoernooi en de European Tours, indien ze zich daarvoor kwalificeren via het kwalificatietoernooi voor PDC-tourkaarthouders. De overige spelers zijn speelgerechtigd op de PDC Challenge Tour, waarvan de hoogst geklasseerde spelers de eventueel opengevallen plekken op de Players Championshiptoernooien aanvullen, en mogen ook voor iedere European Tour meedoen aan de PDPA Associate Member Qualifier of, indien de European Tour in het land van herkomst gespeeld wordt, de Host Nation qualifier. Al staat de Host Nation Qualifier ook open voor spelers die niet geen PDC Q-School gespeeld hebben.

Alle actie zal te volgen zijn via Dartconnect. De volledige deelnemerslijsten, inclusief een onderscheid tussen fase 1 en fase 2 zijn hier te vinden.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws