Luke Littler wint Belgian Darts Open en gooit negendarter in Eurotour debuut PDC
PDC

Luke Littler wint Belgian Darts Open en gooit negendarter in Eurotour debuut

Vanavond kwam de eerste Eurotour van het jaar tot zijn einde: het was tijd voor de finalesessie van de 2024 Belgian Darts Open in Wieze.

In de halve finales kwam debutant Luke Littler allereerst in actie tegen de winnaar van het vorige Eurotour toernooi: Ricardo Pietreczko. Littler pakte een 7-3 overwinning tegen een geïrriteerde Pietreczko, die mogelijk niet blij was met een aantal bijzondere finish-pogingen van Littler. Daarna zagen we Rob Cross spelen tegen Gerwyn Price, waarbij het Cross was die ook met 7-3 won.

In de finale was het Luke Littler die niet alleen een negendarter gooide maar ook in zijn debuut meteen een Eurotour won: hij versloeg Cross met 8-7 in een epische finale waarin beide heren dik boven de 100 gemiddeld gooiden.

Zie hieronder de uitgebreidere wedstrijdsamenvattingen en statistieken:

In de eerste halve finale pakte Littler met een 12-darter al meteen de break. Vervolgens ging alles met de darts mee, totdat Pietreczko weer terugbrak tot 3-3 dankzij een 80-finish. Met een 14-darter brak de WK-finalist echter alweer terug voor de 4-3 waarna nog een 14-darter Littler de 5-3 voorsprong gaf. Via een 12-darter pakte 'The Nuke' zijn derde leg op rij waarna hij met zijn vierde de 7-3 overwinning pakte.

In de tweede halve finale was het Cross die sterk begon en de 3-1 voorsprong pakte. Vervolgens brak de Engelsman ook nog eens voor 4-1, maar miste twee pijlen voor 5-1, waarna Price toch terugkwam tot 4-2. Price kwam vervolgens ook terug tot 4-3 maar met een 112-finish hield Cross toch de voorsprong vast voor 5-3. 'Voltage' brak daarna ook weer voor 6-3 en via dubbel 8 boekte hij vervolgens zijn plek in de finale.

In de finale was het Cross die de eerste break pakte voor een 2-1 voorsprong. Met een 13-darter van 'Voltage' werd het ook 3-1. Littler kwam echter meteen weer terug tot 3-3 en pakte de voorsprong met een 13-darter. Daarna was het juist weer Cross die de break pakte en 5-4 voor kwam. Littler brak ook weer terug voor 5-5. In leg 11 stond 'The Nuke' na zes pijlen op 144. Vervolgens gooide hij de 144 uit voor een negendarter, nu al zijn derde in de PDC. Cross gaf echter zeker nog niet op en met een 11-darter maakte hij gewoon weer 6-6. In de dertiende leg brak Cross zelfs nogmaals voor 7-6 maar Littler brak meteen terug om een beslissende laatste leg af te dwingen. Daarin was het de negendart held en debutant Luke Littler die de partij toch nog naar zich toetrok en zich de Belgian Darts Open kampioen mag winnen.