Raymond van Barneveld en Dennis Priestley in de Geschiedenisboeken van Darts [VIDEO] PDC
PDC

Raymond van Barneveld en Dennis Priestley in de Geschiedenisboeken van Darts [VIDEO]

Raymond van Barneveld en Dennis Priestley in de Geschiedenisboeken van Darts [VIDEO]

In de dartsgeschiedenis zijn er momenten die eeuwig blijven hangen, en zo'n moment vond plaats tijdens een Premier League-wedstrijd in Blackburn, 17 jaar geleden. Het was een duel dat niet alleen de harten van de toeschouwers sneller deed kloppen, maar ook een zeldzame prestatie in de dartsport onthulde. Raymond van Barneveld en Dennis Priestley stonden tegenover elkaar en maakten van deze wedstrijd een historische gebeurtenis.

Een oplettende fan wist dat er iets speciaals stond te gebeuren en begon te filmen net toen Van Barneveld zich klaarmaakte voor een 141-finish. Helaas begon de opname te laat om de volledige climax vast te leggen, maar de opwinding van het publiek sprak boekdelen. Het beeldmateriaal, korrelig en van lage kwaliteit, blijft echter een waardevol document van een moment dat bijna nooit is vastgelegd: twee darters die in dezelfde leg probeerden een negendarter te gooien. Je kan de beelden onderaan het artikel bekijken.

De Magie van Zeven Perfecte Pijlen

De leg begon met Van Barneveld die zeven perfecte pijlen gooide, een indrukwekkende prestatie die hem op het randje van een negendarter bracht. Zijn poging strandde echter bij de derde treble 19. Priestley, gesteund door de luidruchtige aanmoedigingen van het publiek, begon aan zijn eigen poging om de 141 uit te gooien, maar faalde helaas bij zijn eerste worp.

De wedstrijd werd uitgezonden op Sky Sports en markeerde een primeur in de PDC-geschiedenis: een leg met maar liefst vier 180's. Dit was een zeldzaam spektakel, aangezien de kans dat een professionele darter een 180 gooit ongeveer één op de 15 pogingen is. Het toont aan hoe bijzonder legs met meerdere 180's zijn, iets wat we maar zelden zien in de sport.

Zeldzame Legs met Vier 180's

In de Premier League van 2024 werden er in totaal 660 180's gegooid over 1.106 legs, wat neerkomt op een gemiddelde van 0,597 180's per gespeelde leg. Legs met twee 180's komen slechts één keer per elf legs voor, en legs met drie 180's zijn nog schaarser, met slechts twaalf in totaal. Het was pas tijdens de US Darts Masters dat een lange droogte van legs met vier 180's op televisie werd doorbroken door Rob Cross en Michael van Gerwen.

Met een kans van één op 15 per bezoek dat een speler een 180 gooit, zouden we verwachten dat twee spelers samen vier opeenvolgende 180's gooien in slechts één op de 50.000 pogingen. Toch zijn er in de PDC-geschiedenis 31 bekende legs met vier 180's, waarvan slechts een handvol, zoals de leg tussen Priestley en Van Barneveld, resulteren in twee pogingen voor een negendarter. Geen van deze legs heeft tot nu toe geleid tot een geslaagde negendarter.

Van Barneveld en de Terugkeer van de Magie

Legs waarin een speler slecht begint maar zich vervolgens herpakt met 360 punten in zes pijlen zijn gebruikelijker. Michael van Gerwen heeft aan meer van deze legs deelgenomen dan welke andere speler ook (zeven keer), maar na een droogte van 16 jaar was het zijn landgenoot Van Barneveld die in 2023 tijdens de Bahrain Masters opnieuw een leg met vier 180's speelde.

Er is echter nog steeds een aanhoudende droogte in 2024: geen enkele leg in een televisiefinale heeft vier 180's gezien sinds de 25e leg van de World Matchplay-finale in 2008 tussen Phil Taylor en James Wade.

De Kansberekening Achter Vier 180's in Één Leg

Aangezien er slechts 170.000 televisiegelegde legs zijn in de PDC-geschiedenis en er 31 legs met vier 180's zijn, suggereert dit dat de werkelijke kans één op de 5.000 is, niet één op de 50.000. Waarom? De 180's hoeven niet per se opeenvolgend te zijn, en de eerste bezoeken van legs bevatten vaak gemiste trebles, zoals de recente leg tussen Cross en Van Gerwen aantoont.

Een leg kan wel een dozijn bezoeken bevatten waarin vier 180's kunnen worden gegooid. Bovendien veronderstelt de eenvoudige kansberekening van één op 15 dat elke 180 een onafhankelijk evenement is, totaal niet gerelateerd aan de kans op 180's in eerdere of volgende bezoeken. Spelers hebben echter ongeveer 12,7% meer kans om een 180 te gooien na een eerdere 180 dan in andere omstandigheden. Daarnaast selecteren de kwalificatieschema's van PDC TV-evenementen de hoogste scorers, wat de kans op vier 180's in één leg vergroot.

Onder deze topscorers bevinden zich de elite 180-gooiers die doorgaans doorgaan naar de finalerondes van de toernooien, waar meer legs worden gespeeld en er meer kansen zijn om vier 180's te gooien. Desondanks blijft één leg in 5.000 een zeldzaam spektakel, veel schaarser dan een negendarter. Het is een bijzondere traktatie voor dartsfans wanneer dit fenomeen zich eindelijk weer voordoet.

Voor meer dartnieuws en statistieken kun je Christopher volgen op Twitter @ochepedia.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws