Dit zijn spelers om in de gaten te houden op PDC European Q-School PDC
PDC

Dit zijn spelers om in de gaten te houden op PDC European Q-School

Dit zijn spelers om in de gaten te houden op PDC European Q-School

Nu de PDC European Q-School voor de deur staat, lijkt het ons een geschikt moment om wat spelers uit te lichten die mogelijk niet bij het grote publiek bekend zijn maar weleens hoge ogen kunnen gooien de komende week.

Gian van Veen, die een sterk 2022 kende door zonder PDC-tourkaart op zowel de PDC Pro Tour als PDC Challenge Tour en PDC Development Tour tot minstens een finale te reiken, kan in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Gian eindigde het jaar met 22.000 pond op de PDC Order of Merit en mocht zelfs meedoen aan de Players Championship Finals, op de PDC Challenge Tour eindigde hij net in de top 10 met 4.100 pond, op de PDC Development Tour kwam Gian tot 4.800 pond wat goed was voor de twaalfde plek.
Ook WDF Winmau World Master Wesley Plaisier kende een sterk 2022. Hij wist, eveneens zonder PDC-tourkaart, 16.750 pond voor de PDC Order of Merit wist te verdienen en de PDC Challenge Tour Order of Merit afsloot op plek 19 met 2.900 pond.

De Tsjech Karel Sedlacek had in 2020 en 2021 al een PDC-tourkaart en reikte afgelopen PDC WK tot de tweede ronde waar hij zijn meerdere moest erkennen in Dirk van Duijvenbode. Evil Charlie verzamelde, grotendeels op de PDC European Tour, 51.500 pond voor de PDC Order of Merit. De Tsjech kwam slechts iets meer dan 5.000 pond tekort om de top 64 te betreden wat hem rechtstreeks een PDC-tourkaart zou hebben opgeleverd.
Het Poolse talent Sebastian Bialecki speelde 24.000 pond bij elkaar voor de PDC Order of Merit en pakte 6.300 pond op de PDC Development Tour wat hem daar een negende plek opleverde. Bialecki, die na Krzysztof Ratajski, Krzysztof Kciuk en Radek Szaganski de vierde Pool worden die in 2023 een PDC-tourkaart heeft, won in 2022 het WDF Denmark Open en ook een PDC Development Tour toernooi. In 2021 wist hij zowel een PDC Development Tour toernooi als PDC Challenge Tour toernooi te winnen.

WDF Europees kampioen Jacques Labre, die met 3.850 pond de PDC Challenge Tour afsloot op een 12e plek, of Thibault Tricole, die 5.100 pond verzamelde op de PDC Challenge Tour en had met 100 pond meer een PDC-tourkaart bemachtigd via de PDC Challenge Tour Order of Merit, zouden zomaar de eerste Franse PDC-tourkaarthouder kunnen worden. Tricole, die in 2022 een PDC Challenge Tour toernooi won en vijf WDF-rankingtoernooien, waaronder de Welsh Classic 2021, op zijn naam heeft staan, stond in 2020 en 2022 al op de Lakeside.

Corey Cadby, die in 2019 vanwege persoonlijke omstandigheden zijn in 2018 verkregen PDC-tourkaart inleverde, gaat zijn kans pakken om de verwachtingen voor een grootse carrière alsnog in te lossen. De nog steeds slechts 25-jarige Duitser Nico Kurz gooide op het PDC WK 2020 hoge ogen door de laatste 32 van het PDC WK te bereiken door achtereenvolgens James Wilson (3-1) en Joe Cullen (3-1) te verslaan, voordat hij strandde tegen de latere kwartfinalist en huidig nummer vijf van de wereld Luke Humphries. Sindsdien is het op dartgebied echter wat rustiger geworden rondom deze Duitser, maar talent vergaat niet.

Diogo Portela, die de laatste jaren een vaste klant is op het PDC WK als beste Zuid-Amerikaan, en Grant Sampson, die zich in 2022 wist te kwalificeren voor het PDC WK via het Afrikaanse kwalificatietoernooi, zijn op PDC European Q-School de vertegenwoordigers van hun continenten.

Vanuit Noord-Amerika zien we onder andere Larry Butler, Danny Lauby Junior, Jim Widmayer, Jacob Taylor en Alexander Spellman aan de oche verschijnen. De World Matchplay 1994 kampioen Larry Butler is vermoedelijk de bekendste van deze namen.
Echter wist Danny Lauby Junior, de huidige nummer vijf van de WDF, die in 2022 zes WDF-rankingtoernooien op zijn naam te schrijven en was in 2021 Championship Darts Circuit (de Noord-Amerikaanse PDC-tour, red.) de Noord-Amerikaans rankingkampioen en heeft tweemaal op een PDC WK gestaan, maar ging beide keren in een beslissende vijfde set ten onder in de eerste ronde tegen respectievelijk Ryan Searle en William O'Connor. Lauby heeft er echter voor gekozen om mee te doen aan de PDC UK Q-School. Jim Widmayer wist in 2011 door te dringen tot de laatste 24 van de Winmau World Masters en heeft driemaal op Lakeside gestaan met een plek bij de laatste 16 als beste resultaat. Daarnaast heeft Captain America 10 WDF-rankingtoernooien op zijn palmares staan. De Canadees Jacob Taylor, die vier Championship Darts Circuit toernooien, waarvan drie in 2022, op zijn naam schreef, en Amerikaan Alex Spellman, de Continental Cup winnaar en nummer vijf van de Championship Darts Circuit ranglijst, zijn wat minder bekend.

Uiteraard zijn er ook weer de nodige voormalig PDC-tourkaarthouders van de partij, die hun rentree willen maken. Voormalig wereldkampioenen Jelle Klaasen en Christian Kist behoren, net zoals Benito van de Pas, Jeffrey de Graaf, Ryan de Vreede, Derk Telnekes en de Belg Ronny Huybrechts tot deze categorie. Ron Meulenkamp, Maik Kuivenhoven, Niels Zonneveld, Jeffrey de Zwaan en Berry van Peer, die aan het eind van 2022 hun PDC-tourkaart verloren, zullen proberen hun verblijf op de PDC Pro Tour met minstens twee jaar te verlengen door direct weer een PDC-tourkaart te winnen. Ook Spanjaarden Toni Alcinas, Jesus Noguera, de Fin Marko Kantele en de Pool Tytus Kanik weten wat het is om een PDC-tourkaart te verkrijgen. Ook enkele spelers uit de top van de WDF, waaronder Richard Veenstra, Alexander Merkx, Moreno Blom, Dennie Olde Kalter en de Belg Andy Baetens zullen een poging wagen in Kalkar.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws