Whitewashes voor ruziënde Belgen, thuisfavoriet Duitsland en titelverdediger Australië tijdens World Cup of Darts PDC
PDC

Whitewashes voor ruziënde Belgen, thuisfavoriet Duitsland en titelverdediger Australië tijdens World Cup of Darts

Whitewashes voor ruziënde Belgen, thuisfavoriet Duitsland en titelverdediger Australië tijdens World Cup of Darts

Vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd werden vanavond de eerste poulewedstrijden van de World Cup of Darts 2023 gespeeld in de Eissporthalle te Frankfurt, Duitsland. Titelverdediger Australië had geen kind aan debutant Guyana; Engeland, Wales, Nederland en Schotland - de top 4 geplaatst op basis van de cumulatieve rankings van de individuele spelers - stromen in in de tweede ronde en komen zaterdag pas in actie. Frankrijk zorgde tot nog toe voor de grootste verrassing van de avond door het als achtste geplaatste Noord-Ierland te verslaan.

Deze editie van de World Cup of Darts brengt enkele veranderingen met zich mee: het deelnemersveld is uitgebreid van 32 naar 40 landen. Daarnaast is gehoor gegeven aan veelgehoorde kritiek - tijdens voorgaande edities werden er praktisch meer singles- dan koppelwedstrijden gespeeld - en bestaat het toernooi voor het eerst uit louter koppelwedstrijden. Verder wordt er voor het eerst sinds 2013 in de eerste ronde weer gespeeld in poules van drie. Enkel de groepswinnaar stoot door naar de tweede ronde. In de poulefase is het format best of 7 legs. Naast Guyana zijn IJsland, Oekraïne en Bahrein voor het eerst van de partij.

Team Nederland bestaat net als vorig jaar uit Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode. Nederlands' hoogst gerankte speler, Michael van Gerwen, heeft zich immers afgemeld na niet voldoende hersteld te zijn van een tandheelkundige operatie. Nederland kwam vorig jaar tot de halve finale, waarin Welshmen Gerwyn Price en Jonny Clayton te sterk waren.

*Van Gerwen wordt vervangen door Van Duijvenbode
*Van Gerwen wordt vervangen door Van Duijvenbode

Eerder op de avond zorgden Italië, Zuid-Afrika en Frankrijk voor verrassingen. De Italianen en Fransen boekten hun eerste overwinning ooit op de World Cup door respectievelijk Zwitserland en Ierland te verslaan. Zuid-Afrika won na 8 matchdarts gemist te hebben van Spanje.

Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts liggen elkaar op zijn zachtst gezegd niet zo lekker, maar namen het toch als team België op tegen Finland. Het was een vreemde gewaarwording - de Belgen gunden elkaar geen blik waardig - maar wonnen wel met gemak: 4-0.

De Canadezen Jeff Smith en Matt Campbell konden niet voorkomen dat India voor het eerst legs won op de World Cup, maar wonnen wel met 4-2 van Prakash Jiwa en Amit Gilitwala.

Oostenrijk was het volgende land dat verrassend onderuit ging. Mensur Suljovic en Rowby-John Rodriguez moesten hun meerdere erkennen in Vladimir Andersen en Benjamin Drue Reus. Vooral laatstgenoemde maakte indruk met een individueel gemiddelde van 114.7. Bovendien gooide hij 4 keer 180. Denemarken versloeg het als tiende geplaatste Oostenrijk uiteindelijk met 4-2.

Thuisfavoriet en nummer zes van de plaatsingslijst Duitsland had geen kind aan King Hong en walste met 4-0 over Man Lok Leung en Yok Lin Lee heen. Schindler en Clemens treffen morgen weer een Aziatisch land: Japan.

Titelverdediger Australië versloeg in een eenzijdige wedstrijd debutant Guyana. Damon Heta en Simon Whitlock zetten morgen hun jacht op titelprolongatie voort tegen Gibraltar. Sudesh Fitzgerald kreeg in de vierde leg nog wel een kans om Guyana's eerste leg op de World Cup ooit te pakken, maar slaagde hier niet in: ook Australië wint met 4-0.

Het sluitstuk van de avond was de partij tussen Letland en Nieuw-Zeeland. Razma, die de World Cup bijna moest laten schieten, won namens Letland met zijn teamgenoot Dmitriy Zhukov na een 1-2 achterstand uiteindelijk de laatste drie legs van Ben Robb en Warren Parry, wat een 4-2 eindstand opleverde.

Uitslagen openingsavond World Cup of Darts

Polen 4-3 Portugal

Tsjechië 4-2 Singapore

Spanje 2-4 Zuid-Afrika

Ierland 4-1 Thailand

Noord-Ierland 1-4 Frankrijk

België 4-0 Finland

Canada 4-2 India

Oostenrijk 2-4 Denemarken

Duitsland 4-0 Hong Kong

Australië 4-0 Guyana

Letland 4-2 Nieuw-Zeeland

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws