World Cup of Darts: Lim en Lim onderuit, eerste overwinningen ooit voor Italië en Frankrijk PDC
PDC

World Cup of Darts: Lim en Lim onderuit, eerste overwinningen ooit voor Italië en Frankrijk

World Cup of Darts: Lim en Lim onderuit, eerste overwinningen ooit voor Italië en Frankrijk

Vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd werden vanavond de eerste poulewedstrijden van de World Cup of Darts 2023 gespeeld in de Eissporthalle te Frankfurt, Duitsland. Titelverdediger Australië treedt later vanavond aan tegen debutant Guyana; Engeland, Wales, Nederland en Schotland - de top 4 geplaatst op basis van de cumulatieve rankings van de individuele spelers - stromen in in de tweede ronde en komen zaterdag pas in actie. Thuisfavoriet en nummer 6 geplaatst Duitsland neemt het op tegen Hong Kong. Frankrijk zorgde tot nog toe voor de grootste verrassing van de avond door het als achtste geplaatste Noord-Ierland te verslaan.

Deze editie van de World Cup of Darts brengt enkele veranderingen met zich mee: het deelnemersveld is uitgebreid van 32 naar 40 landen. Daarnaast is gehoor gegeven aan veelgehoorde kritiek - tijdens voorgaande edities werden er praktisch meer singles- dan koppelwedstrijden gespeeld - en bestaat het toernooi voor het eerst uit louter koppelwedstrijden. Verder wordt er voor het eerst sinds 2013 in de eerste ronde weer gespeeld in poules van drie. Enkel de groepswinnaar stoot door naar de tweede ronde. In de poulefase is het format best of 7 legs. Naast Guyana zijn IJsland, Oekraïne en Bahrein voor het eerst van de partij.

Team Nederland bestaat net als vorig jaar uit Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode. Nederlands' hoogst gerankte speler, Michael van Gerwen, heeft zich immers afgemeld na niet voldoende hersteld te zijn van een tandheelkundige operatie. Nederland kwam vorig jaar tot de halve finale, waarin Welshmen Gerwyn Price en Jonny Clayton te sterk waren.

*Van Gerwen wordt vervangen door Van Duijvenbode
*Van Gerwen wordt vervangen door Van Duijvenbode

In de openingspartij kruisden buurlanden Italië en Zwitserland de degens. Zwitserland begon als favoriet aan de wedstrijd, maar zag de Italianen sterk uit de startblokken komen: Massimo Dante gooide in zijn eerste beurt ooit op tv meteen 180 en een 14-darter bracht de Italianen de voorsprong. Zwitserland kwam uiteindelijk na een 3-1 achterstand terug tot 3-3, maar zag Michele Turetta en Massimo Dante de eerste overwinning ooit voor Italië binnenslepen: 4-3.

Vervolgens won het als elfde geplaatste Polen met 4-3 van Portugal. Ratajski en Kciuk gooiden in de derde leg 7 perfecte darts en zagen De Sousa namens Portugal een matchdart missen op de bullseye. Ratajski had wel genoeg aan één pijl op dubbel 16 en bezorgde daarmee Polen een nipte 4-3 overwinning.

Paul Lim en Harith Lim kwamen in de partij erna op een 1-2 voorsprong namens Singapore tegen Tsjechië, maar de als dertiende geplaatste Tsjechen maakten hun favorietenrol waar en trokken aan het langste eind. Gawlas en Sedlacek wonnen 3 legs op rij: 4-2.

Zuid-Afrika stuntte daarna door Spanje te verslaan. Devon Petersen begon de partij namens Zuid-Afrika met een 180 en na een 3-0 voorsprong leek het een gemakkelijke overwinning te worden. Echter, 8 gemiste matchdarts zorgden dat de spanning terugkeerde. Spanje kreeg zelfs pijlen om op 3-3 te komen, maar Petersen verzilverde de 9e matchdart: 4-2.

Thailand, dat van 2014 tot en met 2018 deelnam aan de World Cup, keerde na vier jaar afwezigheid terug en won meteen de eerste leg van Ierland. Barry en O'Connor hadden daarna weinig moeite meer met de Aziaten, wat resulteerde in een 4-1 overwinning.

Jacques Labre en Thibault Tricole bezorgden Frankrijk bij hun tweede deelname de eerste overwinning. De Fransen, op papier de ruime underdog, zorgden voor een daverende verrassing door Brendan Dolan en Daryl Gurney te verslaan met 4-1. Tricole gooide in de laatste leg een knappe 114-finish, waarmee het doek viel voor de Ieren.

Uitslagen en resterende programma

Zwitserland 3-4 Italië

Polen 4-3 Portugal

Tsjechië 4-2 Singapore

Spanje 2-4 Zuid-Afrika

Ierland 4-1 Thailand

Noord-Ierland 1-4 Frankrijk

België - Finland

Canada - India

Oostenrijk - Denemarken

Duitsland - Hong Kong

Australië - Guyana

Letland - Nieuw-Zeeland

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws