PDC neemt een besluit met grote gevolgen voor PDC WK en WDF WK WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

PDC neemt een besluit met grote gevolgen voor PDC WK en WDF WK

PDC neemt een besluit met grote gevolgen voor PDC WK en WDF WK

Na uitgebreid overleg tussen de PDC en WDF is laatstgenoemde met een update gekomen met betrekking tot speelgerechtigdheid voor de Lakeside WDF WK 2023.

De PDC heeft de WDF geinformeerd dat een speler, die van 2 tot en met 10 december op de Lakeside in actie komt, niet speelgerechtigd is voor het PDC WK 2024 later die maand. Zodoende moeten spelers, zowel mannen als vrouwen en jeugdspelers, die voor beide toernooien gekwalificeerd zijn kiezen voor welke van de twee WK's ze kiezen.

Op dit moment hebben onder anderen Beau Greaves en Luke Littler deze keuze te maken. Ook de twee dames die zich via de Women's Series kwalificeren staan mogelijk voor deze keuze. Daarnaast zou ook Berry van Peer wellicht deze keuze moeten gaan maken. Bionic is immers hard op weg om via de PDC Challenge Tour een startbewijs voor het PDC WK te bemachtigen en is ook nog een van de kanshebbers op deelname aan het WDF WK.

De WDF zal, in de komende weken, de spelers die zich voor beide wereldkampioenschappen kwalificeren benaderen om te weten welke keuze ze maken. Indien een speler een uitnodiging voor de Lakeside weigert, zullen we volgens onderstaande procedure vervangen worden.
- Indien de speler zich via de WDF Regional Tables voor Lakeside kwalificeert zal de WDF de daarna hoogst geklasseerde speler op deze Regional Table op maandag 30 oktober 2023 uitnodigen. Indien deze speler zich al gekwalificeerd heeft voor de Lakeside of de uitnodiging weigert, zal de hoogst geklasseerde speler op maandag 30 oktober op de hoofd WDF-ranglijst die nog niet gekwalificeerd is uitgenodigd worden.
- Indien de speler zich niet heeft gekwalificeerd via de WDF Regional Tables zal de hoogst geklasseerde speler op maandag 30 oktober op de hoofd WDF-ranglijst die nog niet gekwalificeerd is uitgenodigd worden.

Indien een van de spelers die op 31 december 2022 beschouwd waren als een van de spelers met een beschermde status (top 16 heren en top 8 dames, red.) hun uitnodiging weigeren zal de hoogst geklasseerde speler of spelers op de hoofd WDF-ranglijst op maandag 30 oktober 2023 een geplaatste status bemachtigen. Zij zullen dan wel een van de laagste geplaatste plekken innemen.

Indien een speler die zich gekwalificeerd heeft voor een van beide jeugd WK's de uitnodiging voor Lakeside weigeren dan zullen zij vervangen worden door de hoogst geklasseerde spelers van de jeugd WDF-ranglijst. Dit zou Luke Littler kunnen betreffen, afhankelijk van de keuze die hij maakt.

Nick Rolls, de WDF secretaris-generaal, zei: ''We zijn zeer teleurgesteld om de PDC regelgeving te vernemen. De WDF heeft continu geloofd dat spelers speelgerechtigd zouden zijn voor beide toernooien, indien ze aan de kwalificatiecriteria voor beide toernooien voldoen (PDC-tourkaarthouders zijn sowieso uitgesloten van deelname aan Lakeside, red.). We hebben dit aangekaart bij de PDC, in het bijzonder voor de dames, omdat wij van mening zijn dat zij de kans moeten krijgen om op hun eigen WK te spelen. We weten dat zowel Beau Greaves als Luke Littler zich voor zowel het WDF als het PDC WK hebben gekwalificeerd en zijn met beide in gesprek om hun keuze te vernemen. Terwijl Beau Greaves heeft aangegeven nog wat meer tijd nodig te hebben, heeft Luke Littler de WDF verteld dat hij gekozen heeft om naar het PDC WK te gaan. Doordat hij besloten heeft zijn Lakeside-uitnodiging te weigeren zullen we de regels volgen om zijn vervanger te bepalen (zijn plek zal ingenomen worden door de vierde hoogst geklasseerde speler op de WDF-ranglijst die nog niet gekwalificeerd is. Dit betekent ook dat een extra speler een geplaatste status krijgt, red.). Deze regels zijn gestructureerd om er zeker van te zijn dat de regio's en landen die het WDF-systeem steunen gepast gerepresenteerd zijn op hun WK. Indien andere spelers hun keuze kenbaar maken, zullen wij deze zo snel mogelijk kenbaar maken.''

Luke Littler lichtte zijn keuze voor het PDC WK 2024 toe: ''Ik wil de WDF enorm bedanken voor de kansen die ze me geboden hebben om in Europa te spelen en op het Lakeside WDF WK 2022. Ik denk dat de ervaring die ik heb opgedaan door toernooien te spelen en te winnen met letterlijk honderden deelnemers een goede start voor mijn dartscarrière is. Het is spijtig dat ik niet op het Lakeside WDF WK in actie kan komen en wens alle spelers en het WDF-team ieder succes op de Lakeside en in de toekomst.''

De WDF wenst Luke Littler ieder succes in zijn verdere dartstoekomst en is erg trots op de rol die zij gespeeld hebben in de ontwikkeling van een speler die letterlijk de absolute top kan bereiken in de sport die we allen liefhebben.

Verdere informatie over het Lakeside WDF WK 2023, inclusief de datum van de loting en het prijzengeld, zullen bekend worden op de WDF World Cup in Denemarken op maandag 25 september.

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws