Terugblik WDF World Cup: Drie Keer Goud Voor Nederland WDF Hoofdnieuws
WDF Hoofdnieuws

Terugblik WDF World Cup: Drie Keer Goud Voor Nederland

Terugblik WDF World Cup: Drie Keer Goud Voor Nederland

Wat een fantastische week heeft het Nederlands Team gehad op de WDF World Cup in Denemarken! Het podium in Esbjerg kleurde veelvuldig oranje en de Nederlandse spelers hebben geweldige prestaties neergezet. In totaal sleepten onze toppers drie gouden en twee bronzen medailles in de wacht:

1e plaats WDF World Cup overall – Nederlandse heren
1e plaats WDF World Cup heren singles – Berry van Peer
1e plaats WDF World Cup teamevent – Nederlandse heren
3e plaats WDF World Cup dames singles – Noa-Lynn van Leuven
3e plaats WDF World Cup dames koppels – Aileen de Graaf/Anca Zijlstra

Iedereen van harte gefeliciteerd met jullie prachtige prestaties! Lees hieronder de uitgebreide terugblik op de WDF World Cup in Esbjerg.

Heren

De Nederlandse heren wonnen de afgelopen week bijna alles wat er te winnen viel in Denemarken. Ze scoorden een ‘gouden hattrick’ door de overall-titel, het teamevent en het singletoernooi te winnen. Het was pas de tweede keer in de historie van de WDF World Cup dat de Nederlandse heren het teamevent wonnen, na 2009 in Amerika.

De succesreeks begon met de overall-wereldtitel. Nog voordat de finaledag startte, waren Ryan de Vreede, Wesley Plaisier, Berry van Peer en Jelle Klaasen al zeker van de wereldtitel. De Nederlandse heren eindigden de World Cup uiteindelijk op een totaal van 107 punten, op een indrukwekkend afstand van Nieuw-Zeeland (65) en Schotland (58). Daarmee prolongeerden de heren de wereldtitel die Nederland op de laatste editie in 2019 ook binnenhaalde.

De tweede gouden plak kwam op naam van Berry van Peer. Het was al een fantastisch jaar voor Berry, met vele succes op bijvoorbeeld de Challenge Tour en de TOTO Dutch Open Darts. In het singletoernooi bij de heren gaf hij dat succes een vervolg. Achtereenvolgens won hij vanaf de laatste zestien zonder ook maar een leg te verliezen van Ricky Dunlop (4-0), Bruce Robbins (5-0) en Carles Arola (6-0). In de finale rekende Berry overtuigend af met de Duitser Frank Bruns: 7-3. Daarmee voegde Berry zich bij een bijzonder rijtje Nederlandse winnaars van het singletoernooi op de World Cup: Roland Scholten, Raymond van Barneveld, Dick van Dijk en Wesley Harms.

De andere Nederlandse heren verloren in een eerder stadium. Zo gingen Jelle Klaasen en Wesley Plaisier bij de laatste 64 onderuit. Klaasen redden het niet tegen de Engelsman James Hurrell (4-1), terwijl Plaisier in een beslissende leg verloor van Filip Ljubenko (4-3). Voor Ryan de Vreede eindigde de World Cup singles bij de laatste 128, waar hij met 4-1 verloor van Ivica Cavric.

Alleen in de koppeltoernooien slaagden onze heren er niet in een medaille mee naar huis te nemen. Het verst kwamen Berry van Peer en Wesley Plaisier, die tot de kwartfinales reikten. Na overwinningen op Benjamin Drue Reus/Andreas Toft Joergensen (4-3) en James Hurrell/Scott Mitchell (4-2) waren uiteindelijk Haupai Puha en Ben Robb uit Nieuw-Zeeland te sterk voor het Nederlandse duo: 4-2. Voor Jelle Klaasen en Ryan de Vreede viel het doek bij de laatste 32 van het koppeltoernooi. Zij verloren daar met 4-1 van Jyri Ussa en Jonas Masalin.

De kers op de taart volgde in het teamevent. En wat voor teamevent was het voor onze Nederlandse heren! Voor de tweede keer in de historie van de World Cup slaagden Ryan, Wesley, Berry en Jelle erin om Nederland op de hoogste trede in het teamevent te zetten. De heren begonnen met overwinningen op Noord-Ierland (9-5), Duitsland (9-2) en Schotland (9-2). In de halve finales volgde een hele lastige wedstrijd tegen Zweden. Ons viertal kwam met 6-4 achter tegen de Zweden, maar de laatste vijf legs gingen allemaal naar onze landgenoten, die daardoor met 9-6 wonnen. In een kraker van een finale tegen de Engelse heren was het bij een stand van 8-7 Wesley Plaisier die de winnende negende leg voor Nederland en daarmee de gouden medaille binnenhaalde.

Dames

Ook de Nederlandse dames hebben een geweldig WDF-wereldkampioenschap afgeleverd in Denemarken, al was het natuurlijk moeilijk om de overweldigende successen van de heren te evenaren. Aileen de Graaf, Anca Zijlstra, Noa-Lynn van Leuven en Aletta Wajer mogen terugkijken op een prachtige week in Esbjerg met de nodige medailles.

Een van die medailles kwam op naam van Noa-Lynn van Leuven, die ook nog eens haar debuut maakte op een WDF World Cup. In het singletoernooi haalde zij de finaledag door vanaf de laatste 32 achtereenvolgens te winnen van Sonny Klein-Kemp (4-0), Mayumi Ouchi (4-1) en Patricia de Peuter (5-1). In de halve finale nam Noa-Lynn het op tegen de sterke Beau Greaves uit Engeland. Ondanks het winnen van de eerste legs en meerdere kansen bleek Beau Greaves toch met 6-2 te sterk. Zij won uiteindelijk ook het singletoernooi bij de dames door in de finale af te rekenen met Deta Hedman: 7-5.

De andere Nederlandse dames gingen al eerder onderuit, al was Anca Zijlstra ook heel dicht bij de halve finales. Zij verloor in een erg spannende kwartfinale van Deta Hedman met 5-4. Aletta Wajer sneuvelde bij de laatste 64 tegen Henriette Honoré (4-0). Een ronde daarvoor won zij nog wel in een beslissende leg van Nada Said (4-3). Voor Aileen de Graaf ging het ook bij de laatste 64 mis. Aileen redde het in een beslissende leg niet tegen Aoife McCormack (4-3).

De tweede medaille bij de dames werd behaald in het koppeltoernooi. Daar waren het de ervaren Aileen de Graaf en Anca Zijlstra die tot de halve finales kwamen. Eerder wonnen zij al van bijvoorbeeld Jackie Marks/Amanda Loch (4-2) en van Olivia Hendriks/Johanna Oosthuizen (4-0). In de halve finale was het Engelse koppel van Beau Greaves en Deta Hedman uiteindelijk met 5-2 te sterk voor Aileen en Anca. Het andere Nederlandse duo, Aletta Wajer en Noa-Lynn van Leuven, kwam tot de laatste 32. Daarin waren Irina Armstrong en Annegret Willkomm net beter: 4-2.

Het teamtoernooi was voor de Nederlandse vrouwen helaas al snel voorbij. In de eerste ronde waren de pittige Ierse dames met 9-7 te sterk. Onze dames kwamen nog wel erg sterk terug na een vroege achterstand tot 6-5, maar zagen Ierland uiteindelijk toch met de winst naar huis gaan. In het overall-klassement eindigden Aileen, Anca, Noa-Lynn en Aletta uiteindelijk op een zesde plaats met 60 punten. De onbetwiste nummer één bij de dames werd Engeland, met in totaal 122 punten.

Jeugd

Onze Nederlands jeugdtoppers hebben ook een mooie World Cup achter de rug. Het sterke team van Pim van Bijnen, Bradley van der Velden, Chantal Tessin en Daphne Camijn heeft zich goed laten zien in Denemarken. In de overall-klassement eindigde onze Nederlandse jeugd op een gedeelde zevende plaats met 68 punten. Engeland was deze editie van de World Cup oppermachtig met liefst 291 punten.

In de singletoernooien bij de jeugd kwamen Pim van Bijnen en Bradley van der Velden allebei door een sterke poule. Zij haalden zodoende de laatste zestien van het singletoernooi bij de jongens. Helaas was deze ronde voor Pim en Bradley het eindstation. Pim van Bijnen verloor met 4-2 van Thomas Banks uit Engeland, terwijl Bradley van der Velden ook met 4-2 onderuit ging tegen Sean McKeon. Onze Nederlandse meisjes speelden goede wedstrijden in de groepsfase, maar bereikten niet de finalerondes. Daphne Camijn won in groep C twee partijen van Kellie-May Buzzell en Charne van Jaarsaveldt. Chantal Tessin zat in de sterke groep E bij de meisjes en kwam helaas niet door de groep heen.

Het koppel Pim van Bijnen en Bradley van der Velden kwam tot de kwartfinales van het koppeltoernooi bij de jongens, na eerst al door de poulefase heen te zijn gekomen. Zij troffen vervolgens in de kwartfinale het sterke Duitse koppel Yorick Hofkens en Alexander Steinmetz. De Duitse jongens waren daar met 4-1 te sterk voor Pim en Bradley. Chantal Tessin en Daphne Camijn kwamen helaas niet door hun lastige groep B. Zij wonnen wel met 3-0 van thuisland Denemarken, maar gingen tegen Marie Messner en Jessica Wendl nipt met 3-2 onderuit.

In de mixed koppels van de jeugd gingen zowel Bradley en Chantal als Pim en Daphne knap door naar de finalerondes. Beide koppels waren sterk in de groepfase en gingen zodoende door naar de laatste zestien koppels. Bradley en Chantal gingen hier met 3-1 onderuit tegen het Engelse duo Jenson Walker en Hannah Meek. Ook Pim en Daphne redden het helaas niet bij de laatste zestien. Zij verloren met 3-0 van Niklas Klasila en Lida Lanko uit Finland.

TEAM NL all

Al met al kunnen wij terugkijken op een fantastische week in Esbjerg met geweldige resultaten van het Nederlands Team! Zij werden daardoor natuurlijk ondersteund door onze ervaren begeleiding: Dick Bontekoe, Karin ten Kate, Raymond de Vries, Patrick Stolk en Frances van Kooten. Door samen te werken en er voor elkaar te zijn, kom je tot prachtige prestaties. Dat is afgelopen week wel weer gebleken in Denemarken!

Wil je alle uitslagen nog eens helemaal teruglezen? Deze zijn inclusief gemiddeldes en bijzondere resultaten allemaal te vinden via DartConnect. De wedstrijden op het podium zijn tevens terug te kijken via de YouTube-pagina van de Deense dartbond.

De NDB en dartfreaks feliciteren al onze Nederlandse toppers en de begeleiding met de behaalde resultaten op de WDF World Cup in Esbjerg en is enorm trots op onze afvaardiging!

Tekst en bron NDBdarts.nl

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws